A A A

Napelemes sajtószemle

A kormány a jövő év elején is fenntartja a rezsicsökkentést – jelentette be az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba elmondta, hogy a családok januártól is a rezsicsökkentett árat fizethetik az áramért, valamint a gázért, illetve azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentett szint felett sem változik az energia ára.

Elolvasom

A kormány az újabb kapacitások befogadásához szükséges hálózatfejlesztések megfelelő időzítése érdekében nyilatkozattételre hívja fel a kereskedelmi célú naperőművek létesítését tervezőket. Egyúttal megszünteti az akkumulátorok telepítésére vonatkozó kötelezettséget, a rugalmas szabályozási képességek kialakítását ehelyett díjkedvezménnyel is ösztönzi – adta hírül az Energiaügyi Minisztérium.

Elolvasom 

Újabb lényeges változtatásokról döntött a kormány az 50 kW feletti - tehát a háztartási méretűnél (HMKE) nagyobb - napelemes fejlesztések hálózati csatlakozására vonatkozó szabályozásban. A módosítások értelmében a 2022. május 2. előtt befogadott csatlakozási igénnyel rendelkező erőművi befektetőknek nyilatkozatban kell megerősíteniük beruházási szándékukat és a csatlakozás kívánt időpontját, amit pénzügyi biztosíték megfizetésével is meg kell erősíteniük. Egyúttal az e beruházók számára kiadand. 

Elolvasom

A beszélgetések után elhangzott hallgatói vélemények alapvetően a hitetlenségről szólnak: az elemző csupán az ördögöt festi a falra, nem megalapozott a véleménye, nem veszi figyelembe a tények egy részét. Ha lesz fegyverszünet és béke – ami belátható időn belül létrejön Oroszország és Ukrajna között –, hamar helyreállnak a kelet-nyugati kapcsolatok, és gyorsan visszatérünk a régi kerékvágásba. Egyébként is, Magyarország kimarad ebből a háborúból, nekünk ehhez semmi közünk. Mi csupán megfelelő áron szeretnénk orosz földgázhoz, kőolajhoz, dúsított uránhoz hozzájutni. Hagyjanak békén bennünket az ukránok szenvedéseivel vagy az egyéb geopolitikai megfontolásokkal!

Elolvasom

Szakmai fórumot rendezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a társasházak felületein telepíthető napelemes rendszerekkel kapcsolatos lehetőségekről. A hatályos szabályozás bemutatása mellett a kialakítandó új társasházi villamosenergia-termelési modell mérési-elszámolási koncepciójáról is hallhattak a fórum résztvevői.

Elolvasom

Drasztikus változással szembesülnek azok az ingatlantulajdonosok, akik november 1-jét követően kezdeményezik napelemes rendszer telepítését az otthonukra. A kormány ugyanis ideiglenesen felfüggesztette számukra a visszatáplálás lehetőségét, így a megtermelt feleslegüket nem tudják eladni az áramszolgáltatónak.

Elolvasom

A magyar kormány úgy ítélte meg, hogy a meglévő hálózati kapacitások és a kisszámú kiegyenlítő rendszerek miatt nem engedi a továbbiakban a napelemes rendszereket a hálózatra csatlakozni. A helyzet feloldásához akár évekre is szükség lehet, pedig, mint az alábbi példa is jelzi: a szűkké vált energetikai keresztmetszetet gyorsan és egyszerűen kezelhető.

Elolvasom 

Miközben továbbra sem tudják a háztartások, hogy mikortól táplálhatják vissza a hálózatba a napelemmel termelt energiájukat, nem csökkent az érdeklődés az alternatív energiaforrás iránt. Becslések szerint 200 ezer háztartás várakozik valamilyen napelemes rendszer telepítésére. Az érintett cégek kijelentették, hogy nem rajtuk múlik, ha nem tudják elkezdeni a kivitelezést. Az ATV Híradójának riportja.

Elolvasom

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required
Felhasználási feltételek