A A A

Napelemes sajtószemle

A kormány 4 milliárd forintot hagyott jóvá a megújuló bázisú áramtermelők hálózati csatlakozása érdekében szükséges átviteli és elosztóhálózati fejlesztésekre. Ez része a naperőművek termőföldeken való telepítésének megkönnyítésére hozott kormányintézkedéseknek.

Napi.hu

A 2021-től szigorodó energetikai szabványok alaposan átformálhatják az új építésű házak és lakások piacát. Az életbelépő rendelet szerint az épület úgynevezett primer energiaigényének (fűtés és használati melegvíz előállításának energiája) 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni, valamint teljesíteni kell a legalább BB energetikai minősítést. A változás kapcsán két hazai fejlesztőt kérdeztünk meg arról, hogy milyen hatással lehet mindez az új építésű lakások piacára. 

Portfolio

Több tízezer kkv számára nyílik meg a támogatási lehetőség napelemes rendszer telepítéséhez. A pályázat (GINOP-4.1.3-19) beadásának kezdődátuma: június 17-e, az indulási alapfeltételek rendkívül kedvezőek - írta közleményében az Opten céginformációs rendszer.

Napi.hu

Az energiaátmenet gyakorlatilag már húsz éve tart, a világ energiaéhsége azonban nem csökken, és ezt egyelőre még fosszilis energiákból elégíti ki - mondta előadásában Kovács Csaba, a KPMG energetikai tanácsadási partnere a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. 

Portfolio

Idén szeptemberre készülhet el az új Nemzeti Energiastratégia, idén megtartják az első pilot metár-tendert, és a társasági adórendszer finomhangolását is tervezi a kormány a vállalkozások energetikai korszerűsítéseit, illetve azt a célt támogatandó, miszerint a kedvezmény igénybevétele az EU-szabályozással jobban összhangban legyen - Dr. Kaderják Péter, az ITM energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. 

Portfolio

A politika mellett a fogyasztók kiemelten fontos szerepét is kiemelték a tiszta, megújuló energiaforrásokra történő átállásban a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 konferencia elemzői panelbeszélgetésének résztvevői. Társadalmi konszenzus szükséges ahhoz, hogy nyomást lehessen helyezni a politikára és lavinaszerű átalakulás indulhasson be - fogalmazott Hoós Éva, az Európai Bizottság szakpolitikai tisztviselője. Az energiaátmenet másik nagy trendje, a digitalizáció kapcsán a rendezvényen elhangzott, a digitalizálódás ma még egyáltalán nem magától értetődő az energiaszektorban, azonban versenyelőnyt jelent, és egyre inkább piaci kényszerként jelentkezik. 

Portfolio

A napelemes beruházások fejlesztéséhez szükséges intézkedésekről határozott a kormány, illetve arról is, hogy felülvizsgálja a naperőművek termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályokat. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az agrárminiszternek az innovációért és technológiáért felelős miniszter bevonásával gondoskodnia kell a kisteljesítményű naperőművek (<500 kW) termőföldeken való telepítésére vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálatáról ez év végéig.

NRGreport

A jelenleg zajló, forradalmi változásokat eredményező energiaátmenet nem az első a történelemben, és a korábbi forradalmi technológiai újítások eddig teljes egészében át tudták venni a korábbi funkciókat. Miközben a megújuló energiaforrások technológiájában, árában és telepítésében forradalom következett be, a konvencionális kapacitások telepítése gyakorlatilag elhanyagolható mértékűre esett vissza - mondta el Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján.

Portfolio

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel a MANAP hírleveleire

* indicates required
Felhasználási feltételek

A MANAP a MailChimp szolgáltatását használja.