A A A

Oldaltartalom

2023. szeptember 18-án folytatódtak az iparági egyeztetések az Energiaügyi Minisztériumban, ahol Steiner Attila államtitkár, Alföldy-Boruss Márk helyettes államtitkár, Szilágyi László az MNNSZ alelnöke és Szolnoki Ádám a MANAP elnöke vett részt.


Azon jelenlegi és jövőbeli Háztartási Méretű Kiserőmű (HMKE) tulajdonos fogyasztók részére, akik 2023 szeptember 7-ét megelőzően nyújtották be igényüket HMKE létesítésére nincs új szabály a rendszerhasználati díjak elszámolása tekintetében.

„A jelenlegi, vagy úgy is mondhatjuk, hogy „régi” éves szaldó elszámolás semmilyen tekintetben nem változik, azaz továbbra sem kell a betáplált energia után rendszerhasználati díjat fizetnie ezen fogyasztóknak, csak ahogy megszokták, az éves szaldósítást alapján. Ha többet fogyasztottak, mint amennyit termeltek, akkor ezen fogyasztás után kell az áram és a rendszerhasználat díját megfizetniük” – mondta Szolnoki Ádám a megbeszélést követően, majd kiegészítette: „Mindemellett tisztázódott az is, hogy nem csak a háztartások és családok akikre érvényes az éves szaldó megmaradása, hanem minden HMKE tulajdonosra vonatkozik, azaz cégekre, intézményekre is, ami fontos pontosítás, mert az eddig kiépült körülbelül 2 GW HMKE-nek a 30%-a ezen fogyasztók üzemeltetésében van.”

Új fejlemény, hogy a 100%-os napelemes pályázatban részt vevő pályázók részére a minisztérium az Európai Bizottsággal egyeztetéseket kezdett, hogy az éves szaldóelszámolás rájuk is érvényes maradhasson amennyiben az igénybejelentésük 2023 szeptember 7-ig megtörtént. „Bár jelenleg ezen pályázók a pályázati feltételrendszer szerint az új bruttó elszámolás szerinti rendszert, ha látatlanban is, de vállalták, amennyiben ezen módosítás sikeres lenne az további 30 ezer HMKE-nek jelentene jelentősen kedvezőbb feltételeket és segítené a rászorulók a beruházását” – tette hozzá a MANAP elnöke.


Egyeztetés folyt a bruttó elszámolás kialakítás alatt lévő keretrendszeréről is Szolnoki Ádám szerint „a minisztériummal egyetértettünk abban, hogy valamilyen piaci mechanizmus szerepet kell, hogy kapjon az új rendszerben. Emellett a MANAP és az MNNSZ közösen javaslatokat tett annak érdekében, hogy továbbra is vonzó beruházás legyen napelemet telepíttetni és hogy a HMKE iparág ismét a magyar gazdaság stabil szektora lehessen. A javaslatok többek között az alábbi területeket érintették:

  • A HMKE tulajdonosok által fizetett és a betáplált energiáért kapott ár között a különbség legyen méltányos, lehetőleg a piaci a körülményeket is vegye figyelembe.
  • A megtermelt áramot a felhasználók szabadon értékesíthessék.
  • Az energiaközösségek létrehozását és működését szabályozó keretek mihamarabb kerüljenek kialakításra.
  • Vizsgáljuk meg, hogy a napelemes rendszerek ÁFA-tartalma milyen feltételekkel csökkenthető.
  • Amennyiben napelemes támogatás lesz, az egy olajozottan működő, a magyar KKV-k finanszírozási képességét figyelembe vevő és külső forrásoktól nem függő támogatás legyen.
  • Amennyiben lesz napelemes támogatás, legyen kiegészítve energiatakarékos beruházásokkal, szigeteléssel, hőszivattyúval és az energetikai tervezéssel is.
  • A visszatáplálás feloldása automatikus legyen az érintett felhasználók számára, külön adminisztratív akadályok, feladatok nélkül kezdhessenek betáplálni a hálózatba ezen felhasználók.

A bruttó elszámolás és a kapcsolódó esetleges egyéb támogatások bejelentése szeptember vége körül várható, ezt megelőzően a felek újabb egyeztetéseket fognak folytatni.

„Nagy öröműnkre szolgál, hogy a tárcával elindult egy folyamatos párbeszéd, ahol szakmai szinten tudunk egyeztetni és a potenciális irányokat megvitatni. Az elmúlt három hét eseményei alapján bizakodók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a napenergia hazai térnyerése közös ügye a minisztériumnak és a szakmai szervezeteknek” – zárta beszámolóját Szolnoki Ádám. 

Budapest, 2023. szeptember 19.

 

Az elmúlt néhány év energetikai eseményei arra tanítják a döntéshozókat, az ipari felhasználókat és a lakosságot, hogy olyan világban élünk, amely hajlamos a volatilitásra, bizonytalanságra, összetettségre és sérülékenységre. Ezeket együttesen VUCA (azaz volatility, uncertainty, complexity, and ambiguity) néven emlegeti az energiaszakma.

Elolvasom

Úgy harcol energiafüggetlenségért a kormány, hogy közben azzal, hogy megtiltja a napelemek visszatáplálását és akkumulátorok telepítését írja elő, elképesztően megdrágítja, és így nagyon nehezen megtérülő beruházássá teszi a lakossági napelemek építését. A szakmai szervezetek Palkovics Lászlóhoz fordultak – az, hogy a kormány hajlandó-e őket meghallani, néhány napon belül ki fog derülni.

Elolvasom

A SolarPower Europe új jelentése szerint 2022-re közel 50 százalékkal nőtt a napenergia piaca Európában. A jelentésből kiderül, hogy az EU-ban idén rekordot jelentő 41,4 GW napenergia-mennyiséget telepítettek, ami 12,4 millió háztartás energiaellátásának felel meg. Ez 47 százalékos növekedés a 2021-ben telepített 28,1 GW-hoz képest.

Elolvasom

A rezsinövekedés miatti aggodalom miatt a magyarok az elmúlt hetekben egyszerűen lerohanták a napelem-telepítő cégeket. A piac az utóbbi időben már eleve épp csak képes volt kielégíteni az igényeket, amióta azonban a kormány bejelentette a rezsicsökkentés részleges megszüntetését, érthető módon hirtelen tömegek szeretnének napelemet tenni a házuk tetejére – lehetőleg azonnal, vagy legalábbis nagyon rövid idő alatt. A potenciális vevői igény így most sokszorosa a piac szolgáltatási kapacitásának.

Elolvasom

facebook_page_plugin

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

* indicates required
Felhasználási feltételek