Egy új korszak születésének lehetünk tanúi a napenergiában - fogalmazott Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója a szervezet legújabb jelentésének szerdai bemutatásán. Az IEA szerint a megújuló energiaforrások annál is jóval gyorsabban fognak terjedni, mint amit 2016-os jelentésében várt, így részarányuk öt év múlva 29 százalékot érhet el a globális energiamixben, szemben a korábban várt 24 százalékos súllyal. 

Bővebben

Ha helyben több áramot termelünk, egyre inkább villamos energia alapúvá alakítjuk át a háztartásainkat. 2020-tól uniós jogszabály is erre kötelez majd.

A napelemes rendszerek elterjedése nagy mértékben javítja az életminőséget. A már-már tankönyvi megállapítás szerint azon túl, hogy képes lehet valóban megszüntetni a háztartások rezsiköltségét, védi a környezetet a felesleges széndioxid kibocsátástól és a még több fosszilis energia felhasználásától. A zöldenergiát támogató, környezetvédős-aktivistás tudatosság mellé azonban odakívánkozik ma már az is, hogy a háztartási napenergia-hasznosítás fokozatos térnyerése átalakítja a fogyasztói szokásokat is. Mégpedig úgy, hogy a háztartások ennek köszönhetően – illetve: erre támaszkodva - egyre inkább villamos energia alapúvá alakítják át a háztartásokat. Egy-egy jól átgondolt napelemes rendszerrel ma már teljes egészében meg lehet takarítani a világítási mellett a fűtési költségeket is, bármit is hangoztattak korábban egyes kormányzati potentátok.

Bővebben

Puerto Ricóban jelenleg a háztartások úgy tíz százalékában van áram, Ricardo Rossello kormányzó pedig azt mondta, még egy hónap múlva is talán ha a lakások negyedében sikerül helyreállítani az elektromos energia-szolgáltatást, amit teljesen tönkrevágott a szeptemberi hurrikán.

Bővebben

Ukrajna a lehető legjobban szeretné csökkenteni az energiafüggőségét Oroszországtól, ráadásul van egy hatalmas sugárszennyezett területe, amit szinte semmire nem lehet használni. Viszont a tiltott zóna kitűnően alkalmas napelemfarm telepítésére, így Kijev megengedi a külföldi és ukrán cégeknek, hogy azok saját pénzből napelemeket telepítsenek, miközben az állam egy fillért sem költ. A csernobili napelemprojekt több energiát termelhet, mint Paks 2, gazdaságilag is megéri, megfelel a technológiai trendeknek, és a paksi bővítés töredékébe kerül.

Bővebben

Ma már egyre kevesebben kételkednek abban, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő. Előbb utóbb bezárnak a széntüzelésű erőművek, leselejtezzük a gázkazánt, és a dízelek után az utolsó benzines kocsik is abba az örök parkolóházba kerülnek, ahonnan már nincs visszatérés. A garázsban elektromos autó áll majd, a töltéséhez szükséges energiát pedig a legtöbb család maga termeli meg otthon, a háza tetején.

Bővebben

Évi 240 fontot spórolhatnak majd az alacsony jövedelmű háztartások.

Bővebben

A község önkormányzata A Csopaki Református Általános Iskola napelemes fejlesztése című pályázaton 14 millió 325 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Bővebben

Bár egyre több helyen kezelik a lakóházak természetes részeként, a napelemes rendszerekkel kapcsolatban továbbra is érdemes néhány alaptételt tisztázni. Itt a napenergia-rendszeres kisokos.

 

Bővebben